Wij werken met zorgvuldig uitgezochte leermethoden. Die methoden hebben voor kinderen van alle niveaus een gevarieerd aanbod. Regelmatig worden de prestaties van de kinderen gemeten en vergeleken met het landelijk gemiddelde. Er is ruim aandacht voor allerlei ontwikkelingen van het kind.
De basis voor het taalonderwijs wordt thuis gelegd. Als een kind een thuis heeft waar veel en met plezier wordt gelezen en voorgelezen, heeft het een aantal drempels minder te nemen.
In de kleutergroepen worden de kinderen zorgvuldig gevolgd en begeleid bij alle voorbereidende lees- en taalactiviteiten.
Lezen en Taal in groep 3
In groep 3 wordt gewerkt met de methode ‘Lijn 3’. Dit is een lees- en taalmethode. In het eerste halfjaar ligt de nadruk op het beginnend lezen. Er zijn ook eenvoudige taalopdrachten. In het tweede halfjaar wordt de techniek van het lezen verder geoefend. Er is steeds meer aandacht voor taalontwikkeling en spelling.
Begrijpend lezen krijgt al enige aandacht. Er wordt gewerkt met de schrijfmethode ‘Klinkers’. Hiermee leren de kinderen letters en woorden schrijven die ze bij het lezen geleerd hebben.
Lezen
Van groep 4 tot en met groep 8 wordt het technisch lezen verder ontwikkeld met de methode ‘Leesfontein’. Deze splinternieuwe technisch leesmethode hebben we vorig jaar geïmplementeerd. Bevordering van het leesplezier wordt o.a. gestimuleerd door voorleesbeurten, boekbesprekingen, voorlezen door de leerkracht en de klassenbibliotheken. Bij andere vakken is lezen een belangrijk middel om informatie te verkrijgen. In de hal hebben we een prachtige leeshoek waar de kinderen heerlijk in de kussens kunnen wegzakken met een mooi boek.
Begrijpend Lezen
Vanaf groep 4 komt naast het technisch lezen ook het begrijpend lezen aan bod. We gebruiken de methode ‘Nieuwsbegrip’ en de hulpboeken van Cito. ‘Nieuwsbegrip’ behandelt teksten met een directe link naar de actualiteit. Een onderwerp dat die week prominent in het nieuws is, wordt zodoende met begrijpend lezen besproken. De kinderen kunnen een filmpje hiervan bekijken op het internet. Zodoende is een grote stimulans om begrijpend lezen aantrekkelijk te houden.
Nederlandse Taal
We gebruiken in de groepen 4 tot en met 8 de nieuwste methode ‘Taal Actief’. In groep 3 wordt de methode ‘Lijn 3′ gebruikt. Deze methoden gaat uit van ’taal leren door doen’. Luisteren, spreken, lezen, stellen, spellen en taalbeschouwing komen wisselend aan de orde en worden systematisch geoefend. Hiermee voldoen we aan de kerndoelen en geven we modern taalonderwijs.
Schrijven
De methode ‘Klinkers’ wordt gebruikt in groep 3. De groepen 4 en 5 gebruiken de methode ‘Handschrift’. De kinderen leren licht hellend aan elkaar schrijven. Ze oefenen een vlot lopend handschrift en trainen de fijne motoriek. Vanaf groep 6 ontwikkelen de kinderen een eigen handschrift. Hier ligt de nadruk op een soepel lopend, goed leesbaar schrift.
G.O.A. / V.V.E.
In de Bommelerwaard is een taalachterstand ten opzicht van de rest van het land. De gemeente stelt via het GOA (Gemeentelijk Onderwijs Achterstandenbeleid) en VVE (Voor- en Vroegschoolse Educatie) gelden ter beschikking om deze achterstand weg te werken. Van dat geld hebben de Voorschool gestart. Tevens hebben we diverse middelen kunnen aanschaffen op lees-/taalgebied.
Voor de groepen 3 t/m 8 gebruiken we de nieuwe rekenmethode ‘Reken Zeker’. ‘Reken Zeker’ is een mechanische methode. Als leerkracht leer je de kinderen dan bijvoorbeeld eerst een staartdeling en daarna pas ga je het toepassen in een context. Je leert de kinderen dus eerst het rekentrucje en vervolgens ga je dat in een verhaalsom toepassen.
Wij geven Engels in de hele basisschool. Alle kinderen van groep 1 tot en met 8 krijgen twee keer in de week Engels. In de groepen 1 tot en met 4 gebruiken we daarvoor de methode iPockets. In de groepen 5 tot en met 8 gebruiken we de methode Big English. Beide methoden zijn van hoog niveau en worden internationaal gebruikt. We hopen hiermee de Engelse spreekvaardigheid voor uw kind(eren) op een hoog niveau te brengen. Dit ook met het oog op de aansluiting met het voortgezet onderwijs.
De groepen 3 t/m 8 werken met de methode ‘Klaar… Over!’. Groep 7 doet mee aan het verkeersexamen.
Onder expressievakken verstaan we de vakken handvaardigheid, tekenen en mu-ziek. Bij muziek staat het luisteren, zingen, ritme, maat en meebewegen centraal. Bij handvaardigheid en tekenen komen diverse technieken aan bod. We kunnen daarvoor putten uit de personeelsbibliotheek waarin verschillende naslagwerken en methodes, gericht op handenarbeid, muziek en tekenen staan.
De groepen 3 t/m 8 gymmen tweemaal per week. In afwisseling krijgen zij een spelles en een materialenles. Gymschoenen en gymkleding zijn noodzakelijk voor een goede gymles en de hygiëne.
Tweemaal per week gaan de groepen 3 t/m 8 naar de computerruimte. Daar wordt onder andere gewerkt met methodegebonden software zodat er een duidelijke link is naar het werk in de klas. In de hogere groepen worden ook werkstukken gemaakt en opstellen uitgewerkt op de computer. Zij leren zo tegelijkertijd te werken met Word, Excel en Powerpoint. De kleuters werken eenmaal per week met de computers. Zij werken met programma’s waarmee allerlei essentiële begrippen aan de orde komen. Daarnaast maakt groep 3 tot en met 8 gebruikt van digitale schoolborden.
Voor de wereldverkennende vakken worden de volgende methoden gebruikt:
Geschiedenis: ‘Wijzer door de tijd’
Aardrijkskunde: ‘Argus Clou’
Biologie: ‘Natuurlijk’
De Tweede Kamer heeft in 1992 kerndoelen geformuleerd waaraan het onderwijs zou moeten voldoen. Alle genoemde methodes op onze school voldoen aan de ‘kerndoelen voor het basisonderwijs’.
De letters SOEMO staan voor sociaal emotionele ontwikkeling. SOEMO is een methode om te onderwijzen in sociaal emotioneel wenselijk gedrag. Dit gebeurt n.a.v. een poster rondom een thema. De thema’s zijn heel uiteenlopend. Voorbeelden hiervan zijn: pesten, eerlijkheid, telefoneren, complimenten geven, uitdagen, etc… Per jaar worden dertig posters per klas behandeld. Hiermee heeft de sociaal emotionele ontwikkeling een structurele plaats binnen ons onderwijs ingenomen.
De sociaal emotionele ontwikkeling van de kinderen wordt systematisch gevolgd. Dit doen we aan de hand van ZIEN, het leerlingvolgsysteem voor sociaal emotionele ontwikkeling. Jaarlijks worden alle kinderen gescreend n.a.v. de vragenlijsten van ZIEN. Kinderen die een opvallende ontwikkeling laten zien, of juist kinderen die geen ontwikkeling laten zien, worden ingebracht in de teamvergadering. Ook kunnen zorgkinderen m.b.t. de sociaal emotionele ontwikkeling besproken worden in de consultatieve leerlingbespreking. Eventueel volgen hierop onderzoek en extra begeleiding.
In de wereld van de grote mensen worden regelmatig verkiezingen gehouden. Dat gaat aan de kinderen niet ongemerkt voorbij. Toch is het te ingewikkeld voor kinderen om echt te begrijpen wat er dan gebeurd. Omdat wij als school de visie hebben kinderen voor te bereiden op een plaats in de maatschappij besteden wij aandacht aan ons parlementaire stelsel, de Tweede Kamer, de Provinciale Staten en de Gemeenteraad. Wij maken hierbij gebruik van de methode “Aan jou de keus…!”.
Eens in de drie jaar organiseren wij een verkiezingsmarkt, een lijsttrekkersdebat en een stemming voor het leerlingparlement. De winnende partij vormt vervolgens het leerlingparlement en doet voorstellen richting de personeelsvergadering om te komen tot verbetering van de school.
De leerdoelen hierbij zijn:
Leerlingen:
1. Werken goed samen.
2. Leren keuzes maken en ondervinden consequenties daarvan.
3. Leren over de opzet van een verkiezingscampagne en krijgen inzicht in de staatsinrichting in ons land.
4. Zijn actief betrokken bij de school.
5. Worden toegerust voor een plaats in de maatschappij.
6. Hebben interesse in de politiek.
Het leert leerlingen wat actief burgerschap is. Actief burgerschap is: “Het nemen van verantwoordelijkheid voor zaken die het kleine of grote algemene belang raken en het bewustzijn dat je daarbij niet uitsluitend voor jezelf spreekt, maar dat je namens anderen spreekt en handelt.”